مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي
هنر زندگي اولين سامانه مشاوره روانشناسي تخصصي كشور با مجرب ترين مشاوران روانشناسي پاسخگوي سوالات و مشكلات شما در زمينه هاي مشاوره خانواده ، ازدواج ، طلاق ، تربيت كودك ، جوانان ، مهارت هاي ارتباطي ، ترك اعتياد ، مشاوره روانشناسي ، روان درماني و ... مي باشد. به اميد زندگي شاد و سالم براي يكايك مردم ايران...

آي يو دي يا ابزار داخل رحمي (intrauterine device) يك از محبوب‌ترين و مطمئن‌ترين وسايل جلوگيري از بارداري در طولاني مدت است. آي يو دي به دليل عوارض محدود و راحتي، و قابليت برگشت باروري طرفداران زيادي پيدا كرده است. آي يو دي شيئي به شكل T است كه درون رحم قرار مي‌گيرد و با نامناسب كردن محيط رحم براي لقاح، از بارداري جلوگيري مي‌كند. اما براي آنكه از آي يو دي به عنوان روشي براي پيشگيري از بارداري استفاده كنيد بايد اطلاعاتي درباره عوارض و شرايط استفاده از آن داشته باشيد. در اين مقاله به موضوعات متدوال درباره IUD پاسخ داده ايم. همچنين مي توانيد براي اطلاع از روش هاي پيشگيري ديگر مشاوره جنسي دريافت نماييد.

 

براي دريافت مشاوره درباره استفاده از آي يو دي مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.

 

 

نحوه و ميزان اثر گذاري آي يو دي

مكانيزم اصلي اثرگذاري IUD ناامن كردن محيط رحم براي اسپرم‌ها و جلوگيري از عمل لقاح است. وجود اين وسيله در رحم باعث التهاب جزئي رحم، تخريب اسپرم و يا تخمك مي‌شود. حتي اگر لقاح صورت بگيرد با جلوگيري از لانه‌گزيني سلول لقاح‌يافته در ديواره رحم از بارداري جلوگيري مي‌نمايد.

IUD يكي از مطمئن‌ترين وسايل جلوگيري از بارداري است اما احتمال بارداري شما در هنگام استفاده از آن صفر نيست. تحقيقات نشان مي‌دهد كه 2 تا 6 در هزار مورد احتمال بارداري هنگام استفاده از IUD وجود دارد. با اين وجود روش قابل بازگشت ديگري كه از IUD مطمئن‌تر باشد، وجود ندارد.

 

انواع آي يو دي و مناسبترين نوع

دو نوع عمده از IUD در بازار وجود دارد. يك نوع از آن با لايه فلزي معمولا از جنس مس پوشانده شده و نوع ديگر با آزاد كردن هورمون عمل مي‌كند.

IUD مسي

اين نوع از IUD‌ها با لايه‌اي از جنس مس پوشانده مي‌شود. آي يو دي مسي با آزاد كردن يون هاي مسي در رحم به عنوان يك اسپرم‌كش عمل مي‌كند. حضور مس باعث افزايش سطح يون‌هاي مس، پروستاگلاندين‌ها و گلوبول‌هاي سفيد خون در داخل مايعات رحمي و گردن رحم مي‌شود. IUD مسي معمولا مي‌تواند تا 5 سال در رحم باقي بماند و ميزان كافي از مس را آزاد كند.

IUD هورموني

اين گونه از IUDها با روكشي از هورمون هاي زنانه پروژستين يا لوونورجسترول پوشانده شده است. اين هورمون‌ها باعث تغييراتي روي مخاط گردن و محوطه حفره رحم مي‌شود و از رسيدن اسپرم به رحم و باروري تخمك جلوگيري مي‌كند. اين نوع IUD با نام‌هاي تجاري ميرنا بيشتر شناخته مي‌شود. IUD هورموني از نوع مسي مدت زمان بيشتري قابل استفاده است و بين 5 تا 12 سال مي‌تواند از بارداري جلوگيري كند. اما بايد در نظر داشت آي يو دي هورموني- مسي عوارض بيشتري دارد و تنها سودش كم شدن خون قاعدگي است. البته برخي متخصصان باور دارند كه كم شدن خون قاعدكي خود عوارض ديگري دارد.

 

چگونه آي يو دي جاگذاري مي‌شود؟ آيا جاگذاري همراه درد است؟

در قدم اول با مراجعه به پزشك زنان حامله نبودنتان بررسي مي شود. سپس معايناتي براي اطمينان از نبودن التهاب يا عفونت لگني انجام مي شود. با وجود آن كه در هر مرحله از سيكل قاعدگي امكان كارگزاري IUD وجود دارد اما معمولا بهترين زمان در روزهاي پاياني عادت ماهيانه است. چون در اين زمان كارگزاري راحتتر است و احتمال بارداري هم كمتر است.

هنگام جاگذاري IUD توسط پزشك يا ماما شما بر روي تخت مخصوص معاينه دراز مي‌كشيد. پس از آن واژن را باز كرده و محل را استريل مي‌كند. پس از اندازه‌گيري عمق رحم با استفاده از اپليكاتور IUD را داخل رحم قرار مي‌دهد. با خروج اپليكاتور، شاخه‌هاي Tمانند IUD باز مي‌شود و دو رشته نخ نازك متصل به آن از دهانه رحم خارج شده و به داخل محوطه واژن امتداد پيدا مي‌كند. انجام اين مراحل ممكن است دردناك باشد. در طي 15 دقيقه شدت درد به اندازه دردهاي قاعدگي كاهش پيدا كرده و قطع مي شود. گرفتگي و درد مشابهي هراز گاهي امكان دارد، احساس شود.

 

آيا با وجود آي يو دي لازم به استفاده از روش جلوگيري ديگري است؟

پس از جاگذاري آي يو دي مسي بلافاصلخ به عنوان روش جلوگيري قابل اطمينان است. اما آي يو دي هورموني 6 تا 7 روز طول مي كشد تا شروع به كار كند. با اين حال پيشنهاد مي شود براي اطمينان بيشتر  در ماه اول پس از كارگزاري IUD از يك روشي ديگر براي پيشگيري از بارداري استفاده كنيد. 

 

پس از جاگذاري IUD چه كار بايد بكنيد؟

يكي از اصلي‌ترين محاسن اين وسيله آن است كه نياز به يادآوري روزانه ندارد و كنترل كردن ماهيانه و معاينه ساليانه نزد پزشك پس از كار گذاشتن آن كفايت مي‌كند. شما در قاعدگي بعدي براي معاينه به پزشك خود مراجعه مي‌كنيد. اين معاينه براي آن است كه مطمئن شويد IUD در جاي خود قرار دارد و باعث عوارضي مانند عفونت واژن نشده باشد. اين معاينه هرساله تكرار مي‌شود.

 

آيا امكان خارج شدن آي يو دي وجود دارد؟

پس از كارگزاري IUD و چك كردن آن توسط پزشكتان بعد از گذشت يك ماه، شما بايد خودتان هر ماه حضور آن را در محل كنترل كنيد. براي اين كار ابتدا دستتان را بشئوييد يا از دستكش استريل استفاده كنيد. مي‌توانيد روي زمين چمباته زده و يا روي توالت فرنگي بنشينيد. سپس انگشتتان را داخل واژن ببريد تا جايي كه دهانه رحم را لمس كنيد. در اين حالت بايد انتهاي دو نخ را حس كنيد. توجه داشته باشيد كه زياد نخ‌ها را دستكاري نكنيد.

اگر نتوانستيد نخ‌ها را حس كنيد و يا خود IUD را لمس كرديد بايد به پزشك خود مراجعه كنيد. در اين مدت نيز از يك روش ديگر براي پيش‌گيري از بارداري استفاده كنيد. در 2 تا 8 درصد از افراد، IUD در طول سال اول خارج مي‌شود. اين احتمال در زنان با سن كمتر از 20 سال، آن‌هايي كه تا به حال باردار نشده‌اند، افراد با خونريزي قاعدگي زياد و يا پريودهاي دردناك (ديسمينوره) همراه با كرامپ شكمي بيشتر است.

پس از خارج شدن IUD از محلش امكان كارگزاري دوباره آن وجود دارد اما احتمال بيرون آمدن دوباره آن نيز تا 30% افزايش مي‌يابد.

از آن جهت كه احتمال بيرون آمدن IUD پس از خونريزي قاعدگي بيشتر است، بهتر است هر ماه پس از اين زمان حضور آن را در محل كنترل كنيد.

 

IUD چگونه برداشته مي‌شود؟

 پزشك يا ماما به همان روش كه در كارگزاري IUD در محل عمل كرد، براي بيرون آوردن آن اقدام مي‌كند. او با استفاده از يك گيره نخ‌هاي انتهاي وسيله را مي‌گيرد و آن را بيرون مي‌آورد. به خاطر طراحي بازوهاي IUD و خاصيت انعطاف‌پذيري آن، به راحتي خارج مي‌شود. ممكن است در اين زمان كمي احساس انقباض داشته باشيد. اگر تمايل به استفاده دوباره از اين ابزار را داشته باشيد در همان جلسه، IUD جديدي قرار داده مي‌شود.

 

عوارض استفاده از IUD چيست؟

استفاده از IUD عوارض جانبي و مخاطرات زيادي ندارد و عوارض ذكر شده در ادامه به ندرت اتفاق مي‌افتند. اما توجه به توصيه‌هاي پزشك و حضور براي معاينه در زمان مناسب از اين خطرات نادر هم جلوگيري مي‌كند.

پارگي يا سوراخ شدن رحم

ممكن است هنگام كارگزاري يا در ماه‌هاي بعدي رحم پاره شود. پارگي يا سوراخ شدن رحم بسيار نادر است. اين مسئله منجر به جراحي براي درمان مي‌شود.

كمردرد يا دردهاي شكمي

ممكن است پس از كارگذاري IUD فرد دچار درد كمر يا درد در ناحيه شكمي شود. اين دردها ممكن است با كمي خون‌ريزي همراه شود و تا مدتي ادامه داشته باشد. در اين موارد به پزشك مراجعه نموده و زير نظر او از مسكن استفاده كنيد.

خونريزي شديد و افزايش درد زمان عادت ماهيانه

اين عارضه مختص استفاده از IUD مسي است. پس از چند ماه استفاده از نوع مسي اين وسيله معمولا براي پيش‌گيري از خونريزي بيشتر قاعدگي آزمايش خون انجام مي‌شود. IUD هورموني برعكس نوع مسي مي‌تواند موجب كاهش خونريزي قاعدگي شود.

عفونت رحمي

در هفته‌هاي اول پس از كارگزاري IUD خطر ابتلا به بيماري التهاب لگن (PID) وجود دارد. يكي از عوارض مهم IUD عفونت رحمي است كه معمولا براي پيش‌گيري از آن معاينات دقيق قبل از كارگزاري IUD و يك ماه بعد از آن، توسط پزشك صورت مي‌گيرد. اين اختلال ممكن است فرد را براي بارداري‌هاي آينده دچار مشكل كند اما در صورت تشخيص به موقع به سادگي با آنتي‌بيوتيك قابل درمان است.

حاملگي خارج رحمي

در موارد اندكي تنها در صورت استفاده از IUD هورموني احتمال بروز حاملگي وجود دارد. در اين موارد به احتمال بيشتري تخمك خارج از رحم قرار مي‌گيرد. نتيجتا بارداري خارج رحمي صورت مي‌گيرد. اين شرايط بسيار جدي بوده و نياز به اقدام درماني فوري وجود دارد.

البته حاملگي هنگام وجود IUD مي‌تواند در داخل محل مناسب رحم ايجاد شود. در اين موارد امكان دارد كه با خارج كردن IUD بدون آسيب زدن به جنين به حاملگي خود ادامه دهيد.

 

آيا IUD از بيماري مقاربتي پيشگيري مي كند؟

خير! اين وسيله به هيچ وجه از بيماري‌هاي مقاربتي جلوگيري نمي‌كند و اگر شما از سلامت شريك جنسي خود اطمينان نداريد حتما از كاندوم استفاده كنيد.

 

آيا آيو يو دي در حين رابطه جنسي احساس مي شود؟

آي يو دي در داخل رحم قرار دارد پس در حين رابطه وجود آن احساس نمي شود. در صورتي كه احساس شود، ممكن است در جاي خود قرار نداشته باشد. البته همانطور كه گفته شد نخ هاي انتهاي وسيله داخل واژن قرار دارد و ممكن است احساس شود. اگر براي شما و شريكتان آزار دهنده است موضوع را با پزشكتان در ميان بگذاريد. 

 

در چه صورت نبايد از IUD استفاده كرد؟

در موارد زير نمي‌توان از IUD براي پيش‌گيري از بارداري استفاده كرد:

  • در صورت بارداري
  • ابتلا به التهاب و عفونت لگني در سه ماه گذشته
  • خونريزي واژينال غيرمعمول
  • ابتلا به سرطان رحم
  • وجود فيبروم يا اختلالات ساختماني رحم
  • در صورت ابتلا به سرطان پستان يا بيماري‌هاي كبدي

 

براي دريافت مشاوره درباره استفاده از آي يو دي مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.

خدمات مركز مشاوره تلفني خانواده هنر زندگي

 

  مركز مشاوره روانشناسي تلفني خانواده هنر زندگي با بهره مندي از كادر مجرب خدمات خود در زمينه مشاوره تلفني خانواده با موضوعاتي شامل مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره پيش از ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوستي دختر و پسر،  مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوستي‌هاي پيش از ازدواج،  مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدي، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره اعتياد، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره همسريابي مشاوره خانواده تلفني با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره زندگي مشترك،  مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره جنسي

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

منبع : آي‌يودي (IUD) | اطلاعات كامل درباره آي‌ يو دي

امتیاز:
بازدید: 158
برچسب:
:
[ 1397/9/14  ] [ ۰۷ ] [ honarehzendigi ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 4
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب